Keilailu huippu-urheiluna

Maailmanlaajuisesti äärimmäisen suosittu harrastus, eli tietenkin keilailu, on myös monelle ammatti. Vaikka medianäkyvyys on käytännössä olematonta, voidaan silti satunnaisten harrastajien ja lajin perustiedot tuntevien määrien perusteella rehellisesti väittää, että keilailu on yksi maailman suurimmista lajeista. Ammattilaisen harrastelijasta erottaa tottakai lajissa kuin lajissa taito, omistautuneisuus ja intohimo. Suomalaisia keilauksen ammattilaisia on hyvin vähän, ammattilaiskisoja vielä vähemmän.

Vedonlyöntikohteena keilailu on kuitenkin mielenkiintoinen ja aliarvostettu. Vedonlyöjän kannalta laji on verrattavissa hyvin pitkälti tennikseen, jolloin kahdesta kilpakumppanista yleensä se selkeästi vahvempi on helposti poimittavissa. Ja kuten esimerkiksi snookerissa ja dartsissa, keilailu perustuu uudelleen ja uudelleen toistettaviin, satoja tuhansia kertoja treenattuihin heittosarjoihin ja pelitilanteisiin. Kampanjakoodi.fi antaa hyvän bonuksen vedonlyöntiä varten, joten lajin vedonlyönnillisiin ulottuvuuksiin pääsee tutustumaan pienellä riskillä! Useimmiten keilailussa veikataan vain voittajaa otteluparista tai koko turnauksesta, mutta laadukkaimmat vedonlyöntisivustot tarjoavat joskus suurten kilpailujen yhteydessä myös erikoisempia kohteita, kuten täydellisten sarjojen määrä tai kokonaispisteiden määrä (esimerkiksi yli vai alle 475 pistettä).

Ammattilaiskisoissa keilataan useimmiten kahden, kolmen tai jopa useamman sarjan otteluina. Harvoin tärkeimmissä kisoissa nähdään pelkästään yhden sarjan, eli 10 heittovuoron otteluita. Maailmanmestaruuskisojen lisäksi keilailun tärkeimpiä kilpailuja ovat mm. Euroopan ja USA:n välinen maajoukkuekisa Weber Cup, European Bowling Tour sekä US Open. Kuten monissa muissa suosituissa lajeissa, myös keilailussa on lukuisia eri lajiliittoja, muun muassa WTBA (World Tenpin Bowling Association) sekä PBA (Professional Bowlers Association). Näiden lisäksi on myös lukuisia pienempiä, kansallisia turnauksia sekä isoja, sponsorien järjestämiä kutsukilpailuja.

Suomen mestaruuksista keilailussa kisataan käytännössä tammikuusta kesäkuuhun asti, sillä aikuisten (miesten ja naisten) omien sarjojen lisäksi senioreille, veteraaneille, nuorille ja junioreille on omat sarjansa. Toisin kuin monissa joukkue- ja yksilölajeissa, SM-tittelistä ei keilailussa kisata yksittäisen kisaviikonlopun aikana, vaan kilpailukausi on kerrallaan muutaman kuukauden auki jokaisessa sarjassa. Kilpailukauden aikana järjestetään useita kilpailueriä, joihin keilaajan täytyy ilmoittautua määräaikaan mennessä. Kaikki vuoden SM-kilpailuerät käydään aina samassa keilahallissa (esimerkiksi vuonna 2017 miesten SM-kisat käydään Joensuun keilahallissa), jotta keilaamista pystytään valvomaan ja tuloksia virallisesti kirjaamaan. SM-kilpailuihin voi osallistua kuka tahansa, joka on lunastanut täyden kilpailulisenssin Suomen Keilailuliitolta. Erillisiä rankingiin tai edellisiin kilpailusuorituksiin perustuvia esikarsintoja ei siis suoriteta

Meille suomalaisille Mika Koivuniemen nimi on taatusti tutuin lajin huipuista. Koivuniemi onkin jo amatööriuraltaan alkaen saavuttanut lukuisia turnausvoittoja niin kotimaassa, kuin kansainvälisestikin. Pelaajauransa jo 2015 lopettanut mies tienasi 16 vuotta kestäneen uransa aikana huimat 1,88 miljoonaa dollaria palkintorahoina. Koivuniemellä on myös tilillään enemmän täydellisiä, 300 pisteen heittosarjoja, kuin kellään muulla suomalaisella. Kilpailemisen lopetettuaan laulaja Paula Koivuniemen sisarenpoika siirtyi kokopäiväiseksi päävalmentajaksi Arabiemiraattien keilailumaajoukkueeseen. Vuoden 1991 maailmanmestarin palkintokaapista löytyy myös Suomen mestaruus minigolfissa, vuodelta 1981.

Mainittakoot silti, että vaikka Mika Koivuniemi tulee jäämään suomalaiseen keilailuhistoriaan yhtenä kaikkien aikojen menestyksekkäimpinä, ei hän suinkaan ollut ensimmäinen lajin maailmanmestaruuden pokannut suomalainen. Kemiläissyntyinen Kalle Asukas nimittäin voitti keilailun henkilökohtaisen MM-kultamitalin jo vuonna 1958. Lukuisia muitakin arvomitaleita voittanut mies pääsi kunniakkaasti historian toisena suomalaisena keilailun Hall of Fameen vuonna 2004.